The Infamous Middle Finger
Do I get bonus points if I act like I care?

#23. Borderline személyiségzavar

2018.01.19. 05:45, Ocean 💮
♫ Tove Styrke - Borderline

A világ legszörnyűbb dolga az, amikor valami olyan történik veled, valami olyanon mész keresztül, amit még te sem értesz, és te sem tudsz kezelni. Hogyan is várhatnád el másoktól, hogy megértsenek, vagy egyáltalán kihúzzák melletted huzamosabb ideig, ha önmagad számára is elviselhetetlen vagy?  

Egy hullámvasúton ülsz.

Hétfőn te vagy a világ legkirályabb embere tele motivációval, kitartással, magabiztossággal, és a legboldogabbnak érzed magad. Szinte biztos vagy abban, hogy az a 7 milliárd ember odakint fele annyira sem érzi magát olyan jól, mint amennyire te jelen pillanatban, és hálás vagy. Hálás vagy azért, hogy van 1 - 2 igazi barátod, hogy nem vagy halálos beteg, hogy képes vagy bármire, és csak rajtad múlik minden. Hálás vagy az életedért. Alig várod, hogy elindulj iskolába, hogy találkozz a számodra fontos emberekkel, hogy olyan dolgokról beszélhess velük, amiknek igazán semmi értelme, de szerinted így szép az élet. Alig várod, hogy hazaérj, segíts a házimunkában, amiben csak lehet, aztán pedig megcsinálj mindent, ami kötelességed. Örülsz, hogy van időd az edzésre, még boldogabb leszel, és még magabiztosabb. Imádod a szocializálódás minden egyes apróbb részletét, és a vége mindig egy, és ugyanaz. Te vagy a legkirályabb, legszerencsésebb ember a Földön. Még azt is megkockáztatod, hogy talán a világtörténelem egyik legboldogabb, legszerencsésebb alakja vagy.

 De amikor eljön az éjszaka  rettegsz. Félsz lefeküdni aludni, mert pontosan tudod, hogy ezután mi következik. 

Mégis lefekszel, és elalszol. A lét szükségleteit sajnos sehogy sem tudod kicselezni. Pedig már próbáltad, de másfél nap után szinte összeestél a kialvatlanságtól. Te mindent megtettél, amit lehetett.

Felkelsz. Eljött a kedd. Mostantól utálod a keddeket. Üresen ébredsz, és ez  minden egyes pillanat elteltével egyre rosszabb lesz. A világ, és az élet lehetősége már nem tűnik olyan fényesnek, mint tegnap. Sőt. Egyáltalán nem tűnik annak. Utálod, hogy ennek az egésznek a része vagy. Utálod, hogy nem te irányítod az érzelmeidet, és utálod azt is, hogy még te sem érted. Nem érted, hogy mi történik. Tegnap még minden tökéletes volt, ma miért akarsz meghalni? Miért akarod ellökni magadtól azokat az embereket, akiket szeretsz, és akik szeretnek téged? Függöd a kapcsolatokat, szereted azokat az embereket, ennek ellenére megteszel mindent azért, hogy egyedül hagyjanak. Aztán megkérdőjelezed saját magad, az életet, ott akarsz hagyni mindent, mindenkit. A vérnyomásod az egekben, érzed a pánikroham közeledtét, gyorsan be is dobsz egy nyugtatót. Eldöntöd saját magadban, hogy te ott hagyod az iskolát, ott hagyod a melóhelyet, ellöksz mindenkit, aztán ha eljön a megfelelő alkalom megölöd magad. Úgy érzed magad, mintha külső szemlélője lennél a saját életednek. Már olyan gyakran változik a hangulatod, az érzelmeid intenzitása, hogy teljesen eltűnik a személyed. Nem tudod, hogy ki vagy, és mit akarsz. Akár magadtól, akár az élettől, akár a párodtól, akár a barátaidtól. A legkisebb, legapróbb, legértelmetlenebb dolgok is térdrekényszerítenek. Most már semmiben sem vagy biztos. És ez egyre csak súlyosbodik. Lassacskán elveszítesz mindenkit, mert senki sem képes kezelni a kiborulásaidat. A pozitív oldaladat nyilván imádja mindenki. De ez egy lehetetlen küldetés. És te már nem is haragszol ezekre az emberekre. Elhagytak. Ha tehetnéd te is elhagynád magad. Már nem bírod a kiesett perceket, amikre nem emlékszel, már nem bírod a nyugtatókat, az altatókat, az álmatlan éjszakákat, a szétvagdalt testrészeidet, hogy csalódást okozol a szeretteidnek, és azt sem, hogy mindent elrontasz. Pedig te igazából nem ezt akarod. És ezt te is tudod. De ha felbukkan teljesen megőrülsz. Már észre sem veszed, nem számít semmi. Rosszul vagy. És eleged van abból, hogy - jobb esetben - szinte minden második nap újra kell élned ezeket a szörnyűségeket. Eleged van abból is, hogy ezt életed szerelme, édesanyád, a legjobb barátod sem tudja felfogni. De miért is tehetnének erről ők? Ha beleegyeznek abba, hogy egyedül hagynak - az sem jó, ha elmondják ezerszer, hogy szeretnek téged annak ellenére, hogy undorítóan viselkedtél velük, - az sem jó. Kire kellene haragudnod tehát? Nem válaszolsz erre a kérdésre. Mert mélyen legbelül te is tudod, hogy csak magadra haragszol. Akármilyen undorító dolgot mondasz egy szerettednek, akármit teszel vele, amit jobb napjaidon nem tennél, és meg is bánsz, ez akkor is neked fáj a legjobban. 

Mert nem eszel, nem alszol, dolgokat teszel, amiket valójában nem akarsz, nem tudod, hogy ki vagy, nincs erőd az élethez, és pengeélen táncolsz. A mérleg mindig dől valamerre, csak sajnos mindig kileng. Nálad nincs átmenet. Vagy jól vagy, vagy nem vagy jól, ami egyenlő egy világháborúval. Nincs többé félelemérzeted, nem törődsz azzal, hogy ki mit gondol, te csak kimondod a dolgokat, megteszed a dolgokat, mert úgy érzed, hogy ezek súlyai sem számítanak többé. Nem érdekel mi lesz a végkimenetel. Szenvedsz, égjen porrá minden.

De veled kezdődjön.

A folyamatos pánikrohamok, a kapcsolataid instabilitása, az önmarcangolásod, az önpusztításod teljesen kisemmizett, és tönkrementél. Te is, és az életed is. Már nem tartod magad embernek. Egy báb vagy, amit ez a szar irányít. Te csak belülről figyelsz kifelé, egy eszköz vagy. Kibaszott veled a világ, huh? 

Szerda. Felkelsz. Úgy érzed magad, mintha az előző éjszakai rosszul elsült ivászat végeredményét szeretnéd kijavítani. Kicsit reménytelennek érzed, mert olyan ez, mint egy eltört üveget összerakni tökéletesen 24 óra alatt, aminek nincs meg minden darabkája. Szinte lehetetlen. De nem adod fel, mert mégis, a szeretteid a legfontosabbak számodra. Mentsük, ami menthető. Mindenkitől bocsánatot kérsz, ők nem értik, elmondják, hogy egy szaralak vagy, de ettől függetlenül megbocsájtanak. Úgy teszel, mintha semmi sem történt volna. Mintha nem akartál volna meghalni, mintha nem adtad volna fel a kötelezettségeidet, a céljaidat, mintha nem altatókon élnél rosszabb napjaidon, mintha nem szenvednél pánikrohamokban, álmatlanságtól, az instabilitástól. Mintha nem halnál bele minden egyes éjszakába. Mintha nem rettegnél a másnapoktól. De végre ugyanaz az ember vagy, mint hétfőn. Most megmenekültél. És ezért vagy hálás.

Csütörtök. Felkelsz. Mostantól utálod a csütörtököket.. És kezdődhet minden elölről. 

Ez a játék addig tart, ameddig magadra nem maradsz. A borderline rosszabb esetben életed végéig megkeseríti az életed. Jobb esetben terápiás kezelések megoldják. 

A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól. A személyiségzavar ugyanakkor (és ez a probléma lényege!) nem betegség, hanem állapot, mely hosszú, éveken át tartó pszichoterápiás kezeléssel is csak igen nehezen befolyásolható. A borderline személyiségzavar esetén olyan szélsőséges személyiségjegyek kerülnek előtérbe, melyek nagymértékben megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, alkalmazkodását a környezethez. Fiatal felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben megnyilvánuló instabil, interperszonális kapcsolatok, önkép és affektusok, valamint kifejezett impulzivitás minden átható mintázata, amit az alábbiak közül öt (vagy több) jelez: kétségbeesett erőfeszítés a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére instabil és intenzív interperszonális kapcsolatok mintázata, melyekre az idealizálás és lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző identitászavar: kifejezetten és tartósan instabil önkép vagy önérték impulzivitás, legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető területen (költekezés, szex, szerabúzus, gondtalan autóvezetés, falás) ismétlődő szuicid viselkedés, gesztusok, fenyegetés, önsértő viselkedés affektív instabilitás a jelentős hangulati reaktivitás következtében (pl.: intenzív epizodikus diszfória, irritábilitás vagy szorongás, mely rendszerint néhány órán át tart és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább) krónikus üresség érzés inadekvát intenzív harag vagy a harag kontrollálásának nehézsége (pl.: gyakori dühkitörések, állandó harag, ismétlődő verekedés) átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek. A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak. Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak. Kapcsolataikban is rendkívül változékonyak; hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Indulataikat nehezen, szinte egyáltalán nem tudják kontrollálni; gyakoriak az agresszív megnyilvánulások. Viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Indulatosak, gyakran manipulatívak, jeleneteket rendeznek, máskor visszahúzódóak, akár teljesen regresszív állapotba is kerülhetnek. Időnként pszichotikus tünetek is megjelenhetnek. Gyakran szenvednek éppen önmaguktól is, nincs stabil, kialakult énképük. < Forrás: webbeteg  >

Sajnos ebben élek egy ideje. Tervezek ellátogatni egy pszichiáterhez terápiás kezelésekre. Iszonyatosan nehéz így az élet, és iszonyatosan megnehezítem a szeretteim életét is ezzel. Nagyon rossz, hogy egyedül vagyok ebben, de mint mindenen, ezen is túl leszek egyszer. Pál Feri egy isteni ember, iszonyatosan megnyugtató, poénos, pozitív személyiség, és még igaza is van. Volt, hogy nehezebb napokon " megnyugtatott " egy picit. Sokat kutakodtam, sokat tudtam meg erről a dologról, és egy pszichológiát tanuló barátom is felvilágosított. Ha egy borderlinetől szenvedő emberrel kerülsz szembe 2 lehetőséged van. Vagy elfogadod azt a szenvedést, amit tőle fogsz kapni, vagy kapsz, és kitartasz mellette, támogatod. Vagy pedig elhúzol olyan gyorsan az életéből, amilyen gyorsan csak teheted.

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2018.02.01. 13:37
jasmine

Szia! 

Először is, kitartás neked, mindenképpen menj el pszichiáterhez, biztosan tud segíteni. 

Másodszor pedig...ebben a bejegyzésben rá ismertem a volt barátomra. Szinte minden stimmel. Egyik nap még mindenhez volt kedve, másnap már semmihez. 

Egyik nap szeretett és mindent elkövetett volna, hogy működjön a kapcsolatunk, utána pedig ellökött magától, és azt mondta, nem szerelmes belém. Szakítottunk, összejöttünk, szakítottunk, összejöttünk... és ezt eljátszottuk havonta kétszer minimum fél éven keresztül. 

De azt mondta, nem csak bennem nem biztos, hanem semmiben, kételkedett az egész életben.

Szerettem volna mindenben mellette lenni, nagyon szerettem őt, sőt a mai napig is érzek iránta, de nem hagyta, egyre jobban csak eltaszított magától. Kéthete lett véglegesen vége, azóta nem keresett. Bárcsak valahogy segíthetnék rajta.

Neked pedig még egyszer mindenhez sok erőt, remélem, egyszer jobb lesz minden! :) 


Válasz:

Szia Jasmine! Igen, ezek erősen utalnak a bpdre. Sajnálom, hogy vége lett, de hidd el, nem rajtad múlt. Ezért mondom mindig azt, hogy nem haragszom senkire, aki lelép mellőlem, mert én is ezt tenném, ha megtehetném. Egy ember csak akkor kaphat segítséget a szeretteitől, szakmabelitől, ha hagyja. A barátom és én még bírjuk, de szerintem a mi napjaink is meg vannak számlálva. 

Köszönöm szépen, minden egyes nap azon vagyok, hogy hogyan legyen jobb, elviselhetőbb az egész. Viszont gondolkoztam, és orvoshoz egyelőre nem szeretnék elmenni. Az nekem egy utolsó lehetőség. Most azzal próbálkozom, hogy CSAK és kizárólagosan a céljaimra koncentrálok, más nem is igazán számít. A fő probléma velem mindig az volt, hogy a kapcsolataim álltak az első helyen. Ezt követően jött minden más. Tanulás, munka, célok.. 

De mivel minden kapcsolatomat elrontom, szétbarmolom, ezért megváltoztattam a fontossági sorrendet. Mióta a céljaimra koncentrálok sokkal könnyebb minden. Találtam egy dolgot, ami akkor is életben tart, amikor a legrosszabb napjaimat élem, és ez pedig az edzés. Megpróbálom saját magam felépíteni a 0-ról. Hosszú az út, de nem szeretném feladni. És mégegyszer köszönöm, hogy megosztottad velem a dolgokat. :) 

Idézet
2018.01.20. 09:11
crybaby

Nagyon nehéz lehet így élni :( Nem is tudok sajnos tanácsot adni, csak remélem, hogy jobb lesz, és minden napod olyan lesz, mint a hétfő! :) Kitartást kívánokneked, és hogy mindig meglásd a dolgok napfényes oldalát! :)


Válasz:

Őszintén szólva iszonyatosan rossz. Ha egyszer beüt, akkor borul minden. Önpusztítás, önmarcangolás, a szeretteim bántalmazása, pánikrohamok tömkelege, és vannak hosszú percek, amik teljesen kiesnek, és egyáltalán nem emlékszem rájuk. Simán lehetnék közveszélyes is. De a legrosszabb mégis az, hogy jobb pillanataimban elhatározok valamit, nagyon magaménak érzem, és kész vagyok arra, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet, de már akkor tudom, hogy halott az egész koncepció, mert tudom, hogy x idő után újrakezdődik minden, és akkor pedig mindent feladok amibe belekezdtem. Próbálom magam kontrollálni, amennyire csak lehetséges, próbálok kiskapukat találni, és próbálok mindent végigcsinálni, amibe belekezdek. Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat, naagyon jól esnek most! :) Igyekszem! <3

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 


 

" Mi a szar ez? " Teljesen jogosan fordulhat meg az esetleges idelátogatók fejében ez a csodálatos megfogalmazási alapokon nyugvó, szemetgyönyörködtető, ám mégis egyszerű, de nagyon lényegretörő kérdés. Csak egyénenként, esetenként néhol kultúráltabban. Úgy hiszem, hogy mindenki megérdemel egy saját világot. Egy olyat, ahol kiadja magából a feszültséget, az esetleges stresszt, a szart és az olyan szintű örömöt, amit saját magában képtelen feldolgozni. Ez az én világom. Itt minden az én szemeimen keresztül történik. Eredetileg saját magam szórakoztatására hoztam létre, viszont ha egy - két lélek idetéved, örömmel fogadom őket.

 

 
Ezek itt a menüpontok. Nézz szét, és egy kattintással döntsd el, mely lehetőségek érdekelnek a leginkább, és  legkevésbé.

 
Ha kíváncsi vagy a szenvedéseimre, akkor a  című menüpontot tudom ajánlani. Csak saját felelősségre! Ha szeretnél jobban megismerni, akkor itt:  megteheted. Van egy furcsa szokásom. Eléggé szeretek kritizálni dolgokat, tehát erre is van egy tökéletes helyem, ahol kiélhetem magam. Itt:  találkozhatsz pár általam megkomponált dologgal. :D A  -et is nagyon szeretem, így készítettem a kedvenceimből, egy kisebb ajánlót. Nem titok, hogy a  és az  is nagy szerelmeim, szóval ezekből is megtalálhatsz itt egy csokorral. Persze csak akkor, ha érdekel. A  -et is rendszerezem, olyan ez, mint egy kisebb tartalomjegyzék. Apróbb mániám, hogy mindent rendszerezek. :) Ha érdekel az  , akkor itt találhatsz róla  információkat. Érezd jól magad!

 

 

    

 Nyitás: 2017. 08. 18
Az oldal kinézetei a kezdetektől
Zárás, szünet: Nem tervezett.
Az oldal témája: Személyes blog
Szerkesztő neve: Ocean
Háttér/fejlécalap: glamour-factory.gp
    A CSS kód forrása: glamour-factory.gp
   Ajánlott böngésző(k): Google Chrome
Bővített menüpont: itt

 


Ők itt a kedvenc oldalaim, illetve a "cseréim". Ha ide ki szeretnél kerülni, akkor kézenfekvőbb a chatben kérned, hiszen ott 100% az esélye annak, hogy meglátom az üzenetedet.

 KULCSSZAVAKBAN A SZERKESZTŐ 

VANESSZA; 17év; kékhaj; zöldszem; elsőszülött; 160centi; 65kg; gimnazista; maximalista; mérleg; bonyolult; FEKETE; lila; kék; aesthetic; GRUNGE; őszinte; SZÓKIMONDÓ; vízkedvelő; tél; ősz; természet; CIGARETTA; kickbox; alkohol ; sorozatok; filmek; animék; MCR; TKYD; kutyák; állatvédő; motoros; workout; esőfanatikus; INTJ; AMBIVERTÁLT; tudásszomj, Mr.Robot, Dr.House, zenei-téren-mindenevő; PSZICHOLÓGIA; művészetek; irodalom; tumblr; szervezett; rend; koncertek; esztiválok; HUSKYK; álmosjellem; ambiciózus; Japán; megértő, asztrológia; Ady; Radnóti; LIS; BeyondTwoSouls; PIERCINGEK; tetoválások; testmódosítás; megosztó; kritikus; ... TOVÁBB!

 


~  az áthúzottal jelölt irományokat tekintsétek megvalósultnak ~

- Betárazni ruhákból a  következő 3 évre.
- Angelbite szúrása a snake mellé. 
- Tetováltatni.
- Eldönteni, hogy akarok-e hajszínváltást, vagy sem.
- Megnézni a Trónok Harca 7 évadát.
- Elmenni orvoshoz kivizsgálásra.
- Minimum 5 bejegyzést  írni minden egyes  menüpontba.
- A szobám teljes  felújítása.
- Február harmadikán kiszíneztetni a tetoválásomat.
- Befejezni a Mr. Robotot
- Megcsináltatni a    fogamat, ami kitört elől  egy csókbaleset miatt.
- Edzőcuccot venni.
- Februárban kondibérletet venni.
- Teremben folytatni tovább az edzést.

Emléknapló (x)

 


Kérhetsz cserét, írhatsz bármit, mindössze két szabály van: ne spammelj, és ne hirdess. Egyébként ez egy laza, és nyugodt  hely. Trágárkodni lehet módjával, én is azt teszem

 

Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!